Energielabel

ongeveer 1 jaar geleden

Energielabel

Wat is mijn energielabel?

Het energielabel van jouw woning laat zien in hoeverre je huis goed geïsoleerd en energiezuinig is. Bij het verkopen of verhuren van jouw woning is het verplicht om over een energielabel te beschikken. Het is mogelijk om online na te gaan of het huis al een energielabel heeft. Indien er sprake is van een op het adres geregistreerd energielabel staat de klasse erbij vermeld. Het label heeft een geldigheidsduur van tien jaar, maar het is eveneens mogelijk om het energielabel van het huis te vernieuwen. Bijvoorbeeld als je isolerende en energiebesparende maatregelen hebt genomen.

Wat is het energielabel?

Het energielabel bestaat uit een indeling in een bepaalde klasse die aangeeft in hoeverre het huis energiezuinig en geïsoleerd is. Er zijn verschillende energieklassen te onderscheiden, variërend van G tot en met A++++. Je huis is als groen te bestempelen als er sprake is van een A++++ energielabel. In dit geval is de woning zeer zuinig. Een energielabel met een indeling in klasse G is het minst energiezuinig. Overigens wordt de indeling onder meer gemaakt op basis van een vergelijking met soortgelijke woningen. Bij het kopen van een huis is het belangrijk om op het energielabel te letten. Je krijgt dan namelijk inzicht in de mate van energiezuinigheid en dit aspect speelt een rol bij het bepalen van de woningwaarde. Een huis dat slecht geïsoleerd is en bijvoorbeeld over enkel glas beschikt, is minder waard dan een vergelijkbare woning met vloerisolatie, zonnepanelen en triple glas.

Energielabel sinds januari 2021

Het was tot 2021 mogelijk om als woningeigenaar zelf online kenmerken van het huis te melden. Op basis hiervan stelde een deskundige dan op afstand het energielabel vast. Per januari 2021 is daar verandering in gekomen en is het energielabel aan te vragen bij een erkend energieadviseur die bij je langskomt. De energieadviseur verricht metingen om de afmeting te bepalen en kijkt naar de isolatie, maar ook naar de cv-ketel en eventuele zonnepanelen. Aan de hand hiervan vindt er een berekening plaats hoeveel energie er benodigd is voor het verwarmen van de woning, ventileren, warm water en koeling. Hieruit volgt een indeling in een klasse die op het energielabel komt te staan. Bovendien is er sprake van vermelding van aanbeveling voor duurzame maatregelen. Overigens blijft het energielabel dat voor 2021 is vastgesteld gewoon geldig voor een periode van tien jaar.

Energielabel aanvragen

Het energielabel is aan te vragen bij een EP adviseur voor woningen. Er zijn meerdere adviseurs beschikbaar, zodat het mogelijk is om verschillende offertes aan te vragen. Het is handig om voor de komst van een EP adviseur van belang zijnde informatie over het huis beschikbaar te hebben. Denk daarbij onder meer aan een bouwtekening, maar ook aan bijvoorbeeld betaalde facturen voor doorgevoerde isolerende of energiebesparende maatregelen. Na het berekenen van de energieprestatie registreert de adviseur het energielabel en daar ontvang je een afschrift van.

Wat kost het aanvragen van een energielabel?

De kosten van het aanvragen van een energielabel zijn afhankelijk van meerdere factoren. Het type woning heeft invloed op de kosten, maar ook de tijd die de energieadviseur kwijt is met het opnemen van de kenmerken van het huis. De energieadviseur stelt een offerte op met daarin de kosten en bepaalt wat dat betreft de prijs.

Invloed energielabel op woningwaarde

Het is belangrijk om te weten dat het energielabel een rol speelt bij het bepalen van de verkoopwaarde van een woning. Een energielabel A++++ is aantrekkelijk vanwege het verhoogde wooncomfort en lagere energierekening. Daarnaast is een energiezuinig huis al voorbereid op de toekomst, waarin duurzaam wonen een steeds belangrijker rol gaat spelen. Bij een woning met energielabel G geldt dat potentiële kopers die zich willen voorbereiden op de toekomst te maken krijgen met extra investeringen. Dit drukt de waarde van de woning naar beneden net als de hogere energielasten.

Energielabel verplicht bij verkoop woning

Het is bij verkoop van een woning verplicht om een energielabel te verstrekken bij de overdracht. Dit geldt eveneens bij het verhuren van een woning, waarbij de verhuurder een pdf energielabel aan de huurder dient te verstrekken. Er bestaat wettelijk gezien de mogelijkheid dat je als verkoper of als verhuurder met een sanctie te maken krijgt als je geen energielabel verstrekt. De Inspectie Leefomgeving en Transport, afgekort tot ILT heeft de mogelijkheid om een boete op te leggen als je als verkoper geen energielabel hebt verstrekt. Het is in dit geval niet mogelijk om nog een energielabel achteraf te registreren om onder de boete uit te komen. Bij verhuurders geldt dat ILT een brief kan sturen, waarin de verhuurder de kans krijgt om binnen een periode van vier weken alsnog moet zorgen voor het registreren van een energielabel. Bij het uitblijven hiervan geldt dat er een boete volgt.

Startpunt Wonen voorziet bij het aanbod van koopwoningen in vermelding van het betreffende energielabel. Neem gerust contact op bij interesse in een koopwoning of als je van plan bent om je woning binnenkort te verkopen.

Blader door onze nieuwsberichten:


Naar het nieuwsoverzicht