Waarvoor dient een waarborgsom?

ongeveer 1 jaar geleden

Waarvoor dient een waarborgsom?

Waar dient een waarborgsom voor bij het kopen van een woning?

Bij het kopen van een woning is het gebruikelijk om na acceptatie van je bod een waarborgsom te betalen. Een waarborgsom is voor de verkoper belangrijk om er zeker van te zijn dat de verkoop echt plaatsvindt. Het duurt na het accepteren van een bod namelijk nog enige tijd voordat de overdracht bij de notaris is geregeld. In die periode geeft de waarborgsom dus zekerheid aan de verkoper van de woning.

Wat is een waarborgsom?

De waarborgsom bij het kopen van een woning bestaat uit een deel van de koopsom en dat is doorgaans 10% van de kooprijs. De waarborgsom dien je te voldoen op het moment nadat je het voorlopig koopcontract hebt getekend. Er staat meestal een periode van twee weken voor en de exacte termijn staat in de koopovereenkomst vermeld.

Zelf betalen of met bankgarantie

Het is mogelijk om 10% van de koopsom uit eigen geld te voldoen en aan de notaris over te maken. Een bankgarantie aanvragen is een andere optie om zekerheid te bieden met het voldoen van de borgsom. Een bankgarantie voor de waarborgsom komt bijvoorbeeld van pas als je over onvoldoende middelen beschikt om 10% van de koopsom te betalen. Overigens ben je dan wel extra kosten kwijt voor de handelingen die de bank moet verrichten. Je kan rekening houden met gemiddelde kosten van 1% van de waarborgsom.

Waarborgsom verrekenen of terugkrijgen

De waarborgsom betaal je als zekerheid voor het kopen van een woning. Het bedrag van 10% van de koopsom is te verrekenen met de hypotheek. Je kan er echter ook voor kiezen om het bedrag teruggestort te krijgen, waarna je de volledige koopsom van de woning uiteraard moet betalen.

Wanneer ben je de waarborgsom kwijt?

Er zijn situaties, waarin de mogelijkheid bestaat dat je de waarborgsom voor het kopen van de woning kwijtraakt. Zie je bijvoorbeeld na de toegestane bedenktijd af van de koop van de woning en kan je geen beroep doen op een ontbindende voorwaarde? In dat geval heeft de koper het recht om de waarborgsom te claimen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je in het voorlopig koopcontract geen financieel voorbehoud hebt opgenomen en de hypotheek niet rond kan krijgen.

Onder voorbehoud van financiering

Een woning kopen onder voorbehoud van financiering is een van de populaire ontbindende voorwaarden in een koopcontract. Ben je afhankelijk van een hypotheek om een woning te kopen dan is het zeker verstandig om een financieringsbehoud op te nemen. Tijdens de koopgekte op de woningmarkt zijn er veel kopers geweest die dit voorbehoud hebben laten varen om meer kans te maken op een woning. Verkopers waren namelijk eerder geneigd om met kopers in zee te gaan zonder ontbindende voorwaarden. Je loopt dan echter wel altijd een risico om de waarborgsom kwijt te raken als blijkt dat je geen hypotheek kan afsluiten.

Onder voorbehoud van bouwkundige keuring

Er zijn verschillende ontbindende voorwaarden die aanleiding geven om een waarborgsom terug te krijgen zonder dat de koop van de woning doorgaat. Een voorbehoud bouwkundige keuring is daar een ander voorbeeld van. Het is bij het kopen van een oude woning doorgaans aan te raden om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren en als ontbindende voorwaarde op te nemen. Heb je deze ontbindende voorwaarde niet opgenomen, maar doe je wel een bouwkundige keuring en wil je bij gebreken aan de woning van de koop afzien? Dan ben je wel de waarborgsom kwijt als je geen voorbehoud bouwkundige keuring in de koopovereenkomst hebt opgenomen.

Onder voorbehoud van verkoop eigen woning

Het kan ook verstandig zijn om in de koopovereenkomst een voorbehoud van verkoop eigen woning als ontbindende voorwaarde op te nemen. Lukt het niet om je eigen huis te verkopen voor een bepaalde datum dan krijg je in elk geval de waarborgsom terug. Overigens zijn verkopers niet echt happig op een dergelijk voorbehoud, omdat het natuurlijk een risico vormt.

Ontbinden van de koopovereenkomst

Het opnemen van ontbindende voorwaarden kan in relatie tot de waarborgsom van groot belang zijn. Wil je een beroep doen op een ontbindende voorwaarde en de waarborgsom terugkrijgen? In dat geval moet je zelf de nodige actie ondernemen binnen een specifieke termijn. Doorgaans is het nodig om een schriftelijk beroep te doen op de ontbindende voorwaarde die van toepassing is. In de voorwaarde in het koopcontract staat doorgaans wel beschreven op welke wijze je er een beroep op kan doen.

Let op verlopen van termijn ontbindende voorwaarde

Ontbindende voorwaarden zoals een voorbehoud van financiering zijn doorgaans gekoppeld aan een termijn. Let dus op het verlopen van deze termijn, want in dat geval loop je het risico om de waarborgsom te verliezen. Het is overigens wel gebruikelijk om de termijn te verlengen omdat het bijvoorbeeld langer duurt voordat de hypotheek is geregeld. Dit moet je dan wel overeenkomen met de andere partij.

Wil je een woning kopen of verkopen? Contact opnemen met Startpunt Wonen is een perfecte start voor een succesvolle koop of verkoop.

Blader door onze nieuwsberichten: « Wat is kosten koper? Wat is een bankgarantie? »


Naar het nieuwsoverzicht