Is het verstandig om een huis te verkopen zonder makelaar?

13 dagen geleden

Is het verstandig om een huis te verkopen zonder makelaar?

Je huis verkopen zonder makelaar is mogelijk, maar niet zo gemakkelijk als je denkt. Of het verstandig is om je huis zonder makelaar te verkopen, is dan ook nog maar de vraag. Het hangt echt af van verschillende omstandigheden of het verstandig is of niet. Heb je bijvoorbeeld alle expertise en vooral ook tijd beschikbaar om alles zelf te regelen? Of vind je het prettig om voor bepaalde diensten wat hulp te gebruiken bij een huis verkopen zonder makelaar? Wij bieden wat dat betreft met SelfSale de optie om deeldiensten bij ons af te nemen voor een aantrekkelijk tarief.

Huis verkopen zonder makelaar: geld besparen

De belangrijkste reden om een huis te verkopen zonder makelaar is toch wel besparen op de kosten. Het is inderdaad mogelijk om op de kosten van een makelaar te besparen, maar het is de vraag of dat financieel gezien de beste optie is.

Een makelaar biedt namelijk vele voordelen die niet zondermeer van toepassing zijn op elke particulier die een huis wil verkopen. Denk maar aan actuele kennis van de woningmarkt en het bepalen van een reële vraagprijs net als aan het bepalen van een verkoopstrategie en professionele presentatie.

Tijd vrijmaken en verkoop zelf ter hand nemen

Vind je het gewoon leuk om zelf je huis te verkopen dan is dat natuurlijk een prima reden om alles zelf te doen. Ook dan geldt echter dat je alle voordelen misloopt die een makelaar te bieden heeft.

Het is dan ook aan te raden om goed te overwegen of je echt alles zelf wilt doen of toch deels van de expertise van ons als makelaar gebruik wilt maken. Alles zelf doen, kost bijzonder veel tijd.

Denk maar aan het maken van goede foto’s of een video en plattegrond net als aan de promotie van je woning via allerlei kanalen, zoals social media. Je huis is dan alleen nog maar in de verkoop en daarna moet je nog de bezichtigingen regelen, onderhandelingen voeren over de prijs en juridisch alles afwikkelen.

Heb je ook al aan het energielabel gedacht net als een het uittreksel van het kadaster? Dit soort zaken komen er eveneens allemaal bij kijken als je het huis wilt verkopen zonder makelaar. Bovendien is de kans groot dat potentiële kopers met een makelaar komen, zodat je tegenover een ervaren onderhandelaar komt te staan.

Is het de tijd waard?

Als je denkt geld te besparen door je huis zonder makelaar te verkopen, is het verstandig om daar even wat langer bij stil te staan. Is het je de tijd die je eraan moet besteden persoonlijk waard, maar ook financieel gezien? Wij zorgen er als verkoopmakelaar bijvoorbeeld voor dat je huis voor de beste prijs wordt verkocht. De makelaarskosten zijn wat dat betreft al snel terugverdiend.

Let in elk geval hierop

Als het je de tijd waard is om je huis zelf te verkopen zonder makelaar dan zijn er een aantal aandachtspunten. Bepaal bijvoorbeeld of je alles zelf wilt doen of toch een deel wilt uitbesteden. Je kan bijvoorbeeld een reële verkoopprijs laten bepalen of het maken van professionele foto’s uitbesteden.

Bedenk ook vooraf hoeveel tijd het kost om alles te regelen en maak daarvoor een planning. Stel niet alleen een vraagprijs vast, maar tevens een ondergrens. Vergeet verder niet dat je als verkoper verplichtingen hebt om kopers op eventuele verborgen gebreken te wijzen. Laat je dat na en komen er gebreken aan het licht dan bestaat de kans dat de kopers je aansprakelijk stellen en schade claimen.

 • Alles zelf doen of deel uitbesteden
 • Vraagprijs bepalen en ondergrens voor jezelf vaststellen
 • Inschatting van tijd maken met tijdsplanning
 • Verplichtingen als verkoper nakomen
 • Energielabel regelen
 • Koopcontract opstellen

Unieke SelfSale diensten van Startpunt Wonen

Startpunt Wonen helpt je graag op weg met de verkoop van je huis door je als makelaar deeldiensten aan te bieden. Zo ben je zelf bezig met de verkoop van je woning, maar krijg je op bepaalde gebieden professionele ondersteuning.

Het is onder meer mogelijk om een reële verkoopprijs te laten bepalen of om professionele foto’s te laten maken. Of wil je de bezichtigingen laten organiseren en plannen en vind je het prettig om bij onderhandelingen eventueel ondersteuning te krijgen?

Wij bieden je allerlei deeldiensten om het proces van verkoop van je eigen woning zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Zo kan je eveneens op ieder moment naar onze dienstverlening overstappen.

 • Reële verkoopprijs bepalen
 • Professionele foto’s laten maken
 • Verkoopbord laten plaatsen
 • Verkoopbrochure laten maken
 • Koopcontract laten opstellen
 • Bezichtigingen plannen en organiseren
 • Ondersteuning bieden tijdens onderhandelingen

Je woning verkopen is op allerlei manieren mogelijk en met of zonder hulp van ons als makelaar. Heb je vragen over onze deeldiensten of besteed je de verkoop van je woning toch liever helemaal uit? Neem dan gerust contact op met Startpunt wonen via 077 260 0000 of per email via info@startpuntwonen.nl.


Naar het nieuwsoverzicht