Bouwkundige keuring?

ongeveer 1 jaar geleden

Bouwkundige keuring?

Wanneer is het slim om een bouwkundige keuring te laten verrichten?

Het komt voor dat je bij de eerste aanblik van een huis tijdens een bezichtiging er op slag verliefd op bent. Je hebt in dat geval vaak geen oog meer voor bijvoorbeeld achterstallig onderhoud, laat staan voor verborgen verbreken. Het is echter wel belangrijk dat je weet wat je koopt en daarom is het slim om een bouwkundige keuring te laten verrichten. Je krijgt bij het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring inzicht in de staat van de woning. Bovendien biedt een bouwkundig rapport inzicht in de kosten van het verhelpen van eventuele gebreken of wegwerken van achterstallig onderhoud.

Bouwkundige keuring voor oudere woningen

Het is in elk geval slim om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren als je een oudere woning op het oog hebt. Het risico op verborgen gebreken en achterstallig onderhoud is bij een oudere woning nu eenmaal groter. Bij het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring komt er een bouwkundig ingenieur langs die de bouwkundige staat van het huis beoordeelt. Hieruit volgt indien van toepassing een berekening van de kosten om de gesignaleerde problemen te verhelpen. De bouwkundige inspectie heeft betrekking op de gehele woning vanaf de kruipruimte tot en met het dak. De inspectie van technische installaties vindt plaats op basis van de levensduur.

Bouwkundig rapport

Het bouwkundig rapport bevat een gedetailleerde omschrijving van de beoordeling van de staat van de woning. De onafhankelijke bouwkundige voegt eveneens foto’s toe aan het verslag. Tijdens de bouwkundige keuring kijkt de bouwkundige onder meer naar de conditie van het schilderwerk en eventuele aanwezigheid van houtrot. Ook wordt er gekeken naar het hang- en sluitwerk net als naar mogelijke lekkages. Er vindt tevens een inspectie plaats van de meterkast net als een beoordeling van de brandveiligheid. De fundering maakt uiteraard eveneens onderdeel uit van de bouwkundige keuring. Overigens is de inspectie vooral visueel ingesteld.

Bouwkundige keuring voor uitbrengen van een bod

Bij een huis kopen heb je de mogelijkheid om de bouwkundige keuring voor of na het uitbrengen van een bod te laten verrichten. Het is een voordeel dat de uitkomst in het bouwkundig rapport te gebruiken is bij het onderhandelen over de vraagprijs. Bovendien is het mogelijk om specifieke eisen te stellen en deze als ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst op te nemen. Bijvoorbeeld door de koop uitsluitend door te laten gaan als het lekke dak voor een specifieke datum is hersteld.

Bouwkundige keuring na uitbrengen van een bod

Als er sprake is van een krappe woningmarkt heb je maar weinig tijd om voor het doen van een bod een keuring te laten uitvoeren. Er zijn dan namelijk vaak meer belangstellenden die ervoor kiezen om geen bouwkundige keuring te doen of dat pas na een bod doen. Dit is ook een reden dat de meeste potentiële kopers er in een oververhitte woningmarkt voor kiezen om eerst een bod uit te brengen. Zo gaat het eigen huis niet direct aan je neus voorbij, maar heb je nog wel de gelegenheid om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. In deze situatie is het slim om de bouwkundige keuring in de koopovereenkomst als ontbindende voorwaarde op te nemen. Bij een dergelijke voorwaarde geef je een bedrag aan voor de maximale kosten van herstel en reparatie. Mocht uit de bouwkundige keuring blijken dat er een hoger bedrag nodig is dan is het contract te ontbinden.

Kosten van bouwtechnische keuring

De kosten van een bouwtechnische keuring variëren en zijn vaak niet hoger dan € 500. De exacte kosten zijn afhankelijk van de locatie van het huis net als van het totale oppervlak en inhoud. De kosten zijn overigens eenmalig fiscaal aftrekbaar als er sprake is van het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring in het kader van het afsluiten van een hypotheek.

Onderzoeksplicht en meldplicht

Je hebt als koper een onderzoeksplicht bij het kopen van een woning en een bouwkundige keuring kan daar deel van uitmaken. Je koopt een woning in de conditie waarin deze zich op dat moment bevindt. Dat betekent dat zichtbare gebreken erbij inbegrepen zijn, maar ook onzichtbare gebreken. De verkoper heeft echter eveneens een plicht en die houdt in dat alle bekende gebreken gemeld dienen te worden.

Mocht je geen bouwkundige keuring hebben laten uitvoeren dan loop je wel een risico. Blijkt echter na de koop dat de woning door onzichtbare en niet gemelde gebreken niet normaal te gebruiken is dan is de verkoper aansprakelijk te stellen. Het dient in dit geval wel te gaan om een ernstig gebrek waar de verkoper zich bewust van moet zijn geweest. Er zijn overigens clausules die verkopers regelmatig gebruiken, zoals een ouderdomsclausule. Bij een ouderdomsclausule geeft de verkoper aan dat de koper bij een oude woning niet dezelfde verwachtingen mag hebben als van een nieuwer huis.

Wil je een huis kopen met bouwkundige keuring? Een afspraak maken met Startpunt Wonen is snel geregeld.


Naar het nieuwsoverzicht